Οι νεωτεριστές

Είναι γεγονός ότι κάθε τόσο χρειαζόμαστε αλλαγή και ανανέωση των καθημερινών μας παραστάσεων με κάτι καινούργιο, έτσι για να σπάει η μονοτονία. Για αυτό δεχόμαστε ευχάριστα οτιδήποτε καινούργιο όσο ασήμαντο και να φαίνεται, αρκεί να έχει και νόημα όχι για έναν-δύο ή για μια παρέα αλλά για όλους μας. Όμως εδώ τα χαλάμε με κάποιους… Ο λόγος γίνεται για τους άνευ λόγου και αιτίας νεωτεριστές. Πραγματικά οι νεωτεριστές αυτή την φορά πρωτοτύπησαν και ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό … Στο ίδιο ρυθμό και τις συνταγές του γλωσσολογικού αγώνα κατενάτσιο που διεξάγεται από πολλών ετών στον τομέα της νεοελληνικής μας γλώσσας παρήχθη η νέα εξ ιδίων τους παραγωγή νεωτεριστικών γλωσσικών όρων. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το νέο γλωσσικό ακροβατικό νούμερο με τίτλο «Με το στανιό ορθοπαιδικός».

Ιδού λοιπόν η νέα πρωτότυπη κουλτουρο-μαγκιά που έχει πολύ εξελιχθεί και συνεχίζει να διευρύνεται. Η λέξη που όλοι μας γνωρίζουμε για τον γιατρό που πάμε αν τύχει και σπάσουμε ή στραμπουλίξουμε κάτι ήταν ως σήμερα «ορθοπεδικός». Αυτή ήταν έως και σήμερα. Αλλά αυτό ξεχάστε το. Από δω και μπρός η σωστή λέξη είναι «ορθοπαιδικός». Επίσης αλλάζουν οι εξής λέξεις και ότι ήθελε προκύψει: Το «ορθοπεδικό ιατρείο» θα πρέπει να λέγεται «ορθοπαιδικό ιατρείο», τα «ορθοπεδικά είδη» θα πρέπει να λέγονται «ορθοπαιδικά είδη».
Οι νεωτεριστές στην προσπάθεια που κάνουν για να υποστηρίξουν την ορθότητα της άποψής τους επικαλούνται την έμπνευση του Γάλλου ιατρού Νικολά Αντρί, καθηγητή του Πανεπιστημίου των Παρισίων ο οποίος κατά αυτούς λέγεται ότι το 1741 έπλασε τον ανωτέρω όρο επειδή θεράπευε παιδιά με δυσπλασίες. Και καλά λέω εγώ αν αυτός – δεν τον γνωρίζω, είμαι λίγο αγράμματος - έπλασε ένα ωραίο κατά την γνώμη του γαλλικό κουλουράκι και μας το κέρασε, εμείς εδώ τώρα θα πρέπει να φτιάξουμε με βάση την δική του συνταγή ταψιά από κουλουράκια αυτού του τύπου και να αρχίσουμε να τα μοιράζουμε ανά τις πλατείες και τις οδούς; Γιατί και οι ίδιοι θα έχετε διαπιστώσει ότι οι νέου τύπου επιγραφές αυξάνονται στα μπαλκόνια των ορθοπεδικών ιατρείων και στις εισόδους αυτών των καταστημάτων με τα ορθοπεδικά είδη.
Μα θα αναρωτηθείτε γιατί κάνω έτσι; Ε ναι, κάνω έτσι γιατί αν ένας Γάλλος νεωτεριστής βγει στην χώρα του και ανακοινώσει ότι με βάση τις επιστημονικές του έρευνες ανακάλυψε ότι το Γαλλικό θεσπέσιο φαγητό Σατωμπριάν θα πρέπει να λέγεται στο εξής κοντοσούβλι ή Σαν-το-μπριάμ προς τιμήν κάποιου Έλληνα εστιάτορα που ζούσε στα χρόνια της Γαλλικής επανάστασης στην Μασσαλία και έσωσε από την γκιλοτίνα αρκετούς Γάλλους πατριώτες, εκεί θα ξεσπούσε πολύ γέλιο. Και θα είχαν απόλυτο δίκιο. Ακόμα και ένας Γάλλος σημερινός σεφ με τα πολλά παράσημα και τα κιλά του δεν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό που τελικά είναι το δικό του, το αυτονόητο το απόλυτα δικό του που τελικά του ανήκει είτε με την βούλα ή και χωρίς την βούλα κάποιου βεζίρη.
Εδώ όμως όλα γίνονται με την πρέπουσα επίφαση σοβαρότητας. Και για να μη θιγούν και εκείνοι όλοι οι παλιομοδίτες ολίγον σεβασμός. Και οι δύο λέξεις είναι σωστἐς, λένε. Αλλά η λέξη «Ορθοπαιδικός» είναι η σωστότερη. Ω, τι κρυψίνους εγωισμός.
Και πολύ σωστά τους γράφει κάποιος επιστολογράφος ότι αν η Ορθοπαιδική επιστήμη πρέπει πλέον να λέγεται και να γράφεται έτσι γιατί ανακαλύψαμε έστω και αργά ότι ήταν λάθος, τότε επειδή όχι μόνο τα παιδιά αλλά κατ’ εξοχήν οι γέροντες έχουν λόγω ηλικίας προβλήματα τέτοιας μορφής, για αυτό θα πρέπει να βρεθεί ο αντίστοιχος όρος που να τους καλύπτει και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει και ο όρος «Ορθογεροντική».
Μεγάλη εντύπωση πάντως μου προξενεί η χρονοκαθυστέρηση τόσο πολλών ετών για την οριστική ανακάλυψη της σωστής γραφής αυτής της λέξης στην διάρκεια των οποίων ανατράφηκαν πολλοί τελικά …αμόρφωτοι μπουμπούνες.
Εγώ χωρίς να είμαι γλωσσολόγος θα ήθελα να τους απαντήσω χιουμοριστικά χρησιμοποιώντας την δική τους ιδιόρρυθμη κουλτούρα και διάλεκτο:
Προς ατίθασους νεωτερίζοντες
Αν και είστε μάγκες παίδες, βάλτε τώρα τροχοπαίδη πριν σας βάλουν χειροπαίδες.
Και για το κατανοητότερο σε απλή καθομιλουμένη και ορθή Ελληνική γλώσσα αυτήν με την οποία ανατράφηκαν γενιές και γενιές Ελλήνων :
Αν και είστε μάγκες παίδες, βάλτε τώρα τροχοπέδη πριν σας βάλουν χειροπέδες.
Και τέλος : Σας χρειάζεται ορθή παιδεία. Βάλτε παύλα και τελεία για να έχουμε ησυχία.


Καππαδόκης http://toxelidoni.blogspot.com/2010/07/7-31.html