DIAKONIANET

Πληροφορική με ανθρώπινο πρόσωπο

EuroDiaconia: "Η Ελληνική Διακονία ιδρύθηκε από τον πατέρα Βασίλειο Κοντογιάννη έναν Ορθόδοξο Νοσοκομειακό Εφημέριο που διέκρινε την ανάγκη που υπάρχει για υποστήριξη μόνων και εγκαταλειμμένων ασθενών στα νοσοκομεία.

Η υπηρεσία άρχισε ως εθελοντική προσπάθεια αλλά έχει αυξηθεί σε ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με 4 ανθρώπους μόνιμο πλήρους απασχόλησης προσωπικό και πάνω από 300 ενεργούς εθελοντές. Ο πατέρας Βασίλειος δεν έχει μόνο δεσμευθεί στον θεσμό της Εθελοντικής Διακονίας αλλά  διαθέτει έναν ισχυρό διοικητικό προσανατολισμό και έχει ξοδέψει πολύ χρόνο για να οργανώσει την εργασία που επιτελεί. Έχει αναπτυχθεί ένα επί παραγγελία πρόγραμμα πληροφορικής - το DiakoniaNet που διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον συντονισμό του έργου και καταγράφει όλα τα σχετικά για τους εθελοντές και άλλους. Χρησιμοποιείται καθημερινά από το προσωπικό. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πολύ προηγμένο εργαλείο διαχείρισης κατάλληλο για τον εθελοντισμό και θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον και σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις."

Το DiakoniaNet είναι λογισμικό που καλύπτει τις οργανωτικές ανάγκες της εκκλησιαστικής εθελοντικής διακονίας των ασθενών στα Νοσοκομεία και Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Βοηθά τον υπεύθυνο στην σωστή παρακολούθηση των περιστατικών και των επισκέψεων των εθελοντών και στην αποδοτικότερη κατανομή τους στο χρόνο που διαρκεί ένα περιστατικό που χρήζει φροντίδας.
 

  • Εκτυπώνει καταστάσεις και στατιστικά μεγέθη.
  • Λειτουργεί σε συνεργασία με ισχυρή βάση δεδομένων.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα σταθμό ή από πολλούς ταυτόχρονα σταθμούς σε δίκτυο.


Το DiakoniaNet χρησιμοποιεί η Εθελοντική Διακονία Ασθενών της Κεντρικής Διεύθυνσης Ποιμαντικού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ασθενών και είναι λογισμικό που διατίθεται για όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και Ιερές Αρχιεπισκοπές που διαθέτουν ή θα δημιουργήσουν δίκτυο εθελοντικής διακονίας.  
Έχει δημιουργηθεί με την τελευταία γλώσσα και τεχνολογία (.Net Framework) της  Microsoft.

EGRAPSAN

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την ιστοσελίδα των ειδήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διακονίας Eurodiaconia* στις Βρυξέλλες:
 
12 Μαρτίου 2010: Η Γενική Γραμματεύς της EuroDiaconia επισκέπτεται  την Εθελοντική Διακονία Ασθενών Ελλάδος.
 
Το φθινόπωρο 2009 η Eurodiaconia ήρθε σε επαφή με την Εθελοντική Διακονία Ασθενών Ελλάδος που ενδιαφέρθηκε για να γίνει μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurodiaconia. Παρευρέθηκαν στο ενημερωτικό σεμινάριο το Δεκέμβριο του 2009 και μετά από τη συζήτηση με την Γενική Διεύθυνση προσκλήθηκε ο Γενικός Γραμματέας να επισκεφτεί την Ελλάδα για να δει την εργασία της οργάνωσης από κοντά και να συζητήσει με συνεργάτες και με την Εκκλησία της Ελλάδας την δυνατότητα να γίνει μέλος του οργανισμού Eurodiaconia. Η Γενική Γραμματεύς Heather Roy πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 1 Μαρτίου 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Ελλάδος είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης νοσοκομείων που λαμβάνει χώρα στην κεντρική περιοχή της Αθήνας. Η οργάνωση έχει πάνω από 300 ενεργούς εθελοντές που εργάζονται σε ένα σύστημα εναλλαγών βάρδιας για να βοηθήσουν τρωτούς και απομονωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα είναι παιδιά ανάπηρα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους ή ηλικιωμένοι άνθρωποι που είναι μόνιμοι τρόφιμοι διαφόρων νοσοκομείων επειδή δεν έχουν καμία οικογένεια για να τους υποστηρίξει. Στις περιπτώσεις των παιδιών, οι εθελοντές δίνουν τρεις βάρδιες των 3 ωρών κάθε ημέρα σε κάθε παιδί, εξασφαλίζοντας ότι για 9 ώρες κάθε ημέρας το κάθε diaconia2παιδί έχει φροντίδα και συναισθηματική κάλυψη. Στην περίπτωση των ενηλίκων ο χρόνος είναι ελαφρώς λιγότερος, πάντως ένας μέσος όρος 6 ωρών ανά ημέρα. Οι εθελοντές υποστηρίζονται από 3 κοινωνικούς λειτουργούς και ένα διευθύνον στέλεχος  της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Ελλάδος και όλοι οι εθελοντές παρακολουθούν εκτενή σεμινάρια κατάρτισης πριν ξεκινήσουν επισκέψεις σε ένα νοσοκομείο καθώς επίσης λαμβάνουν μέρος και σε μηνιαίες εκπαιδευτικές ομάδες στήριξης για τους εθελοντές για να συζητήσουν την εμπειρία τους. Το προσωπικό της Ελληνικής Οργάνωσης Διακονίας συνεργάζεται πολύ στενά με τους κοινωνικούς λειτουργούς και με τις νοσοκόμες των νοσοκομείων και έρχεται σε επαφή με κάθε εθελοντή στην διάρκεια της βάρδιας του για να σιγουρευτεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι εθελοντές πρέπει να υποβάλουν έκθεση στις νοσοκόμες στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας τους. Είναι σαφές ότι είναι εκεί για να παράσχουν συντροφιά και συναισθηματική υποστήριξη και όχι να  πάρουν την δουλειά των νοσοκόμων.
 
Η Ελληνική Διακονία ιδρύθηκε από τον πατέρα Βασίλειο έναν Ορθόδοξο Νοσοκομειακό Εφημέριο που διέκρινε την ανάγκη που υπάρχει για υποστήριξη μόνων και εγκαταλειμμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Η υπηρεσία άρχισε ως εθελοντική προσπάθεια αλλά έχει αυξηθεί σε ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με 4 ανθρώπους μόνιμο πλήρους απασχόλησης προσωπικό και πάνω από 300 ενεργούς εθελοντές. Ο πατέρας Βασίλειος δεν έχει μόνο δεσμευθεί στον θεσμό της Εθελοντικής Διακονίας αλλά  διαθέτει έναν ισχυρό διοικητικό προσανατολισμό και έχει ξοδέψει πολύ χρόνο για να οργανώσει την εργασία που επιτελεί. Έχει αναπτυχθεί ένα επί παραγγελία πρόγραμμα πληροφορικής - το DiakoniaNet που διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον συντονισμό του έργου και καταγράφει όλα τα σχετικά για τους εθελοντές και άλλους. Χρησιμοποιείται καθημερινά από το προσωπικό. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πολύ προηγμένο εργαλείο διαχείρισης κατάλληλο για τον εθελοντισμό και θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον και σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις.
 
Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Ελλάδος έχει αναγνωριστεί από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ελλάδας για τις υπηρεσίες της.
 
Η Heather Roy συναντήθηκε ακόμη με τον Πρεσβύτερο Δρ Αδαμάντιο Αυγουστίδη που είναι τώρα αρμόδιος στην Εκκλησία της Ελλάδας για την Διακονία. Ήταν δυνατό να συζητηθεί η παρούσα κατάσταση της Διακονίας στην Ελλάδα και οι πιθανές εξελίξεις στο μέλλον. Συμφωνήθηκε ότι η Eurodiaconia και η Εκκλησία της Ελλάδας θα βρίσκονται σε στενή επαφή, ιδιαίτερα μέσω του πατέρα Αδαμαντίου Αυγουστίδη και της  Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Ελλάδος και στο μέλλον θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ιδιότητας μέλους.
 
Εάν θα θέλατε επιπλέον πληροφορίες για την Ελλάδα παρακαλώ ελάτε σε επαφή με την Heather Roy στο γραφείο της Eurodiaconia.

Από την πλευρά μας χαιρόμαστε που μέσω του λογισμικού μας DiakoniaNet στηρίζουμε την προσπάθεια των άνω των 300 εθελοντών σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα , όλων των στελεχών και προσωπικά τον κύριο εμπνευστή αυτού του έργου τον π. Βασίλειο Κοντογιάννη. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του εθελοντικού δικτύου της Αθήνας, σε όλα τα στελέχη και κυρίως στον π. Βασίλειο. Καλή συνέχεια…

Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν, να συμπαρασταθούν και να ενισχύσουν την Εθελοντική Διακονία Ασθενών Ελλάδος, τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί της είναι :

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Τηλέφωνα : 210 7252706, 210 7252716
Fax : 210 7252703|
Ιστοσελίδα :  http://www.diaconia.gr
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ταχ. Θυρίδα 140 28 – Τ.Κ. 115 10

(*) Η Eurodiaconia είναι μία ένωση οργανισμών, ιδρυμάτων και εκκλησιών που προσφέρει δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα μαζί με εκπαίδευση βασισμένες στην χριστιανική αξία σε πάνω από 20 χώρες. Η έδρα της βρίσκεται στις Βρυξέλλες.